Vyhynulí pelikáni se vrací na Filipíny. Dvorská zoo poslala na ostrovy prvních šest ptáků

FiftyFifty, společenský magazín.
Vyhynulí pelikáni se vrací na Filipíny. Dvorská zoo poslala na ostrovy prvních šest ptáků na FiftyFifty.cz. Články, recenze, povídky, stále nové soutěže, hry, horoskopy na týden atd.
Magazín pro ženy i muže > Vyhynulí pelikáni se vrací na Filipíny. Dvorská zoo poslala na ostrovy prvních šest ptáků

FiftyFifty
Share

Vyhynulí pelikáni se vrací na Filipíny. Dvorská zoo poslala na ostrovy prvních šest ptáků

Nový ochranářský projekt zahájila zoo ve Dvoře Králové. Jeho cílem je obnovit vyhynulou populaci pelikánů skvrnozobých na Filipínách. Ve spolupráci se Zoo Plzeň odeslala 4. května do tohoto asijského ostrovního státu prvních šest pelikánů ze svého chovu.

Vyhynulí pelikáni se vrací na Filipíny. Dvorská zoo poslala na ostrovy prvních šest ptáků

Dva samečci a čtyři samičky dorazili do Avilon Zoo o dva dny později v dobré fyzické kondici. Ihned po příjezdu jsme jim nabídli živé tilapie, do kterých se nadšeně pustili. Pelikáni budou po třicet dní ponecháni v karanténě, kde si postupně zvyknou na nové prostředí,“ popisuje Joaquin Gaw, ředitel Avilon Zoo.

Právě s Avilon Zoo, která se nachází nedaleko filipínského hlavního města Manily na ostrově Luzon, česká zoo na návratu vzácných ptáků spolupracuje. Do projektu je zapojena i záchranná stanice Talarak na ostrově Negros. Chovatelé chtějí nejprve vytvořit pro ptáky vhodné podmínky k rozmnožování v lidské péči, až poté bude možné přejít k jejich postupnému vracení zpět do volné přírody. „Naším cílem je založit chov pelikánů v několika místních záchranných stanicích, aby se odchovaná mláďata v budoucnu stala základem nové volně žijící populace,“ vysvětluje dvorský zoolog a jeden z koordinátorů projektu Michal Podhrázský.

Další pelikáni se z královédvorké zoo mají přesunout na Filipíny na podzim tohoto roku. Zoo na východě Čech chová pelikány skvrnozobé od roku 2004 a jako jediná v ČR je i pravidelně rozmnožuje. Od roku 2007 tu bylo odchováno už 58 mláďat.

Pelikáni skvrnozobí byli poprvé vědecky popsáni právě na Filipínách, kde se ještě na začátku 20. století hojně vyskytovali. Postupná ztráta jejich přirozeného prostředí ale vedla k tomu, že byl tento druh v šedesátých letech prohlášen na ostrovech za vyhynulý. V současné době obývají zejména oblasti Indie, Kambodži a Srí Lanky.



Zdroj: Ekolist.cz  






© 2005 – 2022 Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu provozovatele zakázáno.