Karambola

FiftyFifty, společenský magazín.
Karambola na FiftyFifty.cz. Články, recenze, povídky, stále nové soutěže, hry, horoskopy na týden atd.
Magazín pro ženy i muže > Karambola

FiftyFifty
Share

Karambola

Plod nakrájený na plátky tvoří efektní pěticípé, šesticípé nebo i sedmicípé hvězdičky. Proto dostal přízvisko čínská hvězdice.

Karambola (Averrhoa carambola) z čeledi šťavelovitých údajně pochází z Indie nebo ze Srí Lanky. Po celá staletí se ale pěstuje i v mnoha zemích jihovýchodní Asie, například v Thajsku, Indonésii, v Malajsii, ale také v jižní Číně, na Tchaj-wanu a na Filipínách. Je domovem v jižní a střední Americe – v Brazílii, Peru, v Dominikánské republice, v některých afrických zemích, v Austrálii a v USA zejména na Floridě a na Havaji.

Oválné plody o velikosti šest až dvanáct centimetrů a hmotnosti padesát až sto gramů se jedí čerstvé i s velmi tenkou slupkou nebo ji lze sloupnout. Má voskový nádech. Karamboly se mohou konzumovat i nezralé. Šťavnatá dřeň jantarové barvy má sladkou až mírně nakyslou chuť, kterou lze přirovnat k chuti hrušek, jablek, případně grapefruitů. Plody dozrávají po celý rok a voní po jasmínu.

Rostlina

Stromky karamboly jsou většinou nízké se silným kmenem, ve výjimečných případech mohou dorůst i do výšky pěti metrů. Jsou velmi košaté. Květy pronikavě voní, jsou drobné, růžové až levandulově fialové a vyrůstají zejména v úžlabí mladých listů. Ty připomínají listy našeho akátu, jsou hladké, zespodu mírně ochlupené a bělavé.

Karamboly potřebují slunce a dostatek vláhy. V letních měsících a v suchých zimách se musí pravidelně zalévat. Karambolu lze klasifikovat jako tropický až subtropický, poměrně přizpůsobivý strom. Snese teploty kolem minus dvou stupňů Celsia, v Indii roste běžně ve výškách 1200 m n. m., v izraelských údolích si naopak zvykla na horké a suché větry. Není náročná na půdu, snese písčité i jílovité půdy, i když nejlépe roste v půdách bohatých na živiny.

V Indii mají karamboly plody od září do října a další v prosinci a lednu. V Malajsii stromy karamboly plodí celý rok, na Floridě od léta do zimy. V některých oblastech mají karamboly až tři úrody ročně a jeden strom dává až 130 kilogramů plodů.

Variety

Ve světě dnes existuje asi sedmnáct různých variet karamboly. Hlavním komerčním kultivarem je Arkin s jasně žlutou až oranžovou slupkou. Plod je velmi sladký, šťavnatý a dobře se konzumuje, protože obsahuje velmi málo semínek. Poměrně snadno se také skladuje a přepravuje. Fwang Tung má světle žlutou barvu, je rovněž velmi sladký a šťavnatý a nakrájený na plátky vytváří nádherné hvězdice. Sri Kembanqan je původem z Thajska. Plod je poměrně dlouhý – deset až patnáct centimetrů, slupka jasně žlutá až oranžová. Má vynikající chuť i vůni a patří k nejlepším na světě.

Použití

Jak už bylo řečeno, plody karamboly se mohou jíst syrové, ale většinou se užívají rozkrájené na zdobení pokrmů – nejrůznějších pohárů, pudinků, ale také se jimi zdobí dary moře. Jsou součástí ovocných salátů a používají se i při přípravě různých druhů masa. V Malajsii se dusí s cukrem a hřebíčkem a někdy s jablky. V Číně se používají při přípravě pokrmů z ryb. V thajské kuchyni vaří zelené nezralé, na tenké plátky nakrájené karamboly s krevetami. Nedozrálé, lehce nakyslé karamboly se nakládají do slaných nebo pikantních nálevů nebo se z nich vyrábějí džemy. V Číně a na Tchaj-wanu se krájí podélně (ne na hvězdice) a dělají se z nich kompoty, které se vyvážejí do celého světa.

V některých zemích se ze šťavnaté dužniny vyrábí víno. V Myanmaru se kompoty z karamboly dávají do čaje. V Austrálii se nakrájené na hvězdičky nakládají do medu, nechají se v něm přes noc, pak se krátce povaří a sterilují jako kompot. Někde se do něho přidávají ještě rozinky. Nezralé karamboly se sekají na kousky a nakládají s křenem, celerem, octem a kořením. Indové vaří nakyslé nezralé karamboly nakrájené na hvězdice ve velmi sladkém sirupu nebo z nich dělají kandované ovoce. Na Jamajce se nejsladší druhy karambol suší. Ledový džus z karamboly je vynikající osvěžující nápoj. Žádané je i dřevo karamboly. Je bílé, stářím dostává načervenalý nádech a hodí se pro výrobu nábytku.

Léčivé účinky

V Indii se sušené karamboly nebo šťáva z karambol používají proti horečkám. Kompotované karamboly pomáhají proti žlučníkovým kamenům, močovým potížím a odstraňují následky po nadměrném požití alkoholu.
V Brazílii se karambola doporučuje jako diuretikum v případě ledvinových potíží a potíží s močovým měchýřem a také ke zmírnění projevů nejrůznějších ekzémů. Čaj z plodů a listů pomáhá mírnit nevolnost, listy se používají jako obklady při bolestech hlavy. Zjistilo se, že podobně jako grapefruit i karambola obsahuje látky, které podporují a zvyšují účinky řady léků.

Zdroj: 100+1 


:: Fotogalerie ::
foto: kar3 foto: kar2 foto: kar1




© 2005 – 2019 Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu provozovatele zakázáno.