Čáp černý z České republiky možná hnízdí v Černobylu

FiftyFifty, společenský magazín.
Čáp černý z České republiky možná hnízdí v Černobylu na FiftyFifty.cz. Články, recenze, povídky, stále nové soutěže, hry, horoskopy na týden atd.
Magazín pro ženy i muže > Čáp černý z České republiky možná hnízdí v Černobylu

FiftyFifty
Share

Čáp černý z České republiky možná hnízdí v Černobylu

Letošní léto přineslo překvapení – ukrajinský ornitolog pozoroval v Černobylu čápa černého, který byl označen v roce 2010 na Znojemsku jako mládě a hned na podzim byl pozorován v Izraeli na jihovýchodní tahové cestě do Afriky. Tuto cestu potvrdilo i pozorování v Rumunsku na jaře 2015 při návratu.

Čáp černý z České republiky možná hnízdí v Černobyluzoom

Letošní pozorování stejného čápa na Ukrajině může naznačovat, že si možná zvolil jako hnízdiště právě východní Evropu, což je pro naše čápy velmi neobvyklé.

„Většina našich čápů je konzervativní - zahnízdí nepříliš daleko od místa narození, tak deset procent naopak i několik set kilometrů daleko, většinou v Německu. Zajímavé je, že pozorovatel Andrej Simon píše, že náš čáp byl pozorován spolu s dalšími dvěma čápy a všichni posedávali na pilířích v okolí bývalé jaderné elektrárny. Od místa narození na Znojemsku je to 1020 km,“
říká František Pojer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, který se monitoringu čápů černých věnuje již desítky let.

Značení čápů černých plastovými kroužky, které lze přečíst dalekohledem nebo na fotografii, probíhá u nás od roku 1994. Za tu dobu bylo takto označeno více než čtyři tisíce mláďat. Na kroužkování se každoročně podílí asi dvacet kroužkovatelů. Jedná se o mezinárodní program, který u nás od počátku organizuje AOPK ČR.

Za tu dobu bylo nashromážděno téměř tři tisíce záznamů označených čápů černých. Zjistilo se, že Česká republika leží na tzv. tahovém rozhraní a naši čápi létají zimovat do Afriky dvěma hlavními směry – jihozápadním přes Gibraltar a jihovýchodním přes Balkán a Izrael.

Letošní léto je z pozoruhodné také poměrně časným odletem našich mláďat, která opustila hnízdo většinou během července a několik jich bylo zastiženo na různých místech Německa, ale již také ve Francii, Itáli nebo v Maďarsku a Srbsku.

Početnost čápa černého v České republice se odhaduje na přibližně 300–400 hnízdních párů.


Zdroj: tz Ochrana přírody.cz






© 2005 – 2019 Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu provozovatele zakázáno.